diumenge, 29 de desembre del 2013

Power Point

Logo Power Point
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~cepco3/escuelatic2.0/MATERIAL/IMAGES/IMAGES2/powerpoint2.jpg
El Power Point és un popular programa de presentacions usat en diferents camps com en l’ensenyament, negocis, etc. És un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d’entendre, animacions de text i imatges, imatges predissenyades.... si en voleu saber més entreu a http://ca.wikipedia.org/wiki/Microsoft_PowerPoint. 

L'eix central del Power Point són les diapositives, sobre les qual es fa tota la feina. S'hi pot canviar el color del fons, inserir imatges o vídeos, etc. Però s’ha d’anar amb molt de compte principalment en els colors, ja que s’ha de poder distingir bé el fons de la lletra que és el que dóna la informació.

En una presentació de diapositives Power Point no és sempre necessari mostrar la intenció comunicativa, ni que sigui un suport per a fer un discurs, ... una activitat a realitzar amb els alumnes pot ser l’anàlisi d’un poema, d’aquesta manera usar el Power Point com a una eina il·lustradora.

El Power Point ens pot ajudar molt en quant a mostrar una cosa als alumnes, no cal fer-ho un a un, és més fàcil de compartir-ho amb tots a l’hora. 

Existeixen diferents tipus de Power Point, els tradicionals i els creatius, tot i que els tots dos tenen la mateixa base: crear diapositives, afegir-hi i treure-hi objectes. La finalitat dels dos és la mateixa també, transmetre una informació, ja sigui amb text o imatges tot i que mai s’ha de sobrecarregar una diapositiva amb molt de text. 

Per tenir més informació de les presentacions en l'Educació, doneu-li un cop d'ull al blog del professor de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/les-presentacions-leducacio.html

divendres, 27 de desembre del 2013

Recitació poètica 1.2

http://4.bp.blogspot.com/_Tbti0ZTz758/SGIYJWsemDI/AAAAAAAABOE/yGBxgB7dDcM/s400/image001.jpg

El dia 13 de novembre, em va tocar a mi fer la recitació de la poesia davant la classe. La recitació va estar dividida en dos dies, com heu pogut veure i, cadascú va poder escollir quan fer-la.

Conjuntament amb la Elena Brescó, la meva parella, vàrem recitar un poema de Lluis Llach titulat "A cavall del vent" i diu així:

Sé que això és un adéu
on no manquen plors
ni el soroll dels mots. 

Sé que el temps llevarà
un mur silenciós 
d'oblits i records. 

Però em crida, em crida el vent 
i me'n vaig amb ell. 

Sé que hem tingut la raó
i, només per això, 
tornaria a estimar-te.

Sé que els records que escric 
són per tenir aquí
la teva semblança.

Però em crida, em crida el vent 
i me'n vaig amb ell. 

Sé que això és un adéu 
on no manquen plors
ni el soroll dels mots. 


Estem molt contentes de la nostra recitació. Creiem que vam tenir una bona vocalització i entonació. La postura dels nostres cossos era correcta, i això ens va permetre una bona articulació. El tó de les veus va ser adequat per a que tothom ens pugues escoltar. 

Vam passar una mica de nervis al començament però a mesura que anàvem recitant el poema, van anar disminuint ja que ens varem adonar que ho estàvem fent bé. 


Per a finalitzar la classe, vàrem fer una comprovació; pronunciem bé la lletra "ll". Per a saber això, vàrem col·locar-nos en dos grups. En un cantó de la classe aquells que crèiem que SI la pronunciàvem bé i a l'altre aquells que NO. Així doncs, un a un vam anar dient en veu alta i davant el resta de companys les paraules "llapis", "allà" i "cabell". Entre el resta de la classe havien de decidir si ho dèiem bé a les tres paraules o a quina fluixejaven. 

Estic molt contenta perquè finalment vaig acabar al grup dels SI. 

Recitació poètica 1.1

Veure, escoltar i fer silenci
http://blog.misecretariaonline.es/wp-content/uploads/2010/12/ver-oir-callar.jpg

E dia 29 de novembre, a classe de COED, han fet la recitació de poesia les primeres parelles. Han sortit unes 15 parelles aproximadament tot i que algú també ho ha fet individualment. 

Hem pogut escoltar poesies de tot tipus: llargues, curtes, romàntiques, dramàtiques,... però totes han estat molt interessant. 

Hi havia una persona de la classe que feia d'apuntador, la qual tenia el poema que s'estava recitant a les mans i si el recitador s'entrebancava aquesta li deia la paraula que venia a continuació per ajudar-lo. 

Al llarg de la classe, els companys ens anaven demanant que tanquéssim el ulls mentre recitaven i, així ho hem fet. Aquest fet va ser molt interessant ja que ens vàrem poder adonar que, amb els ulls tancats, una poesia es pot tastar molt millor degut a la concentració exclusiva cap a les paraules. 

D'aquí dues setmanes em tocarà recitar la poesia a mi. Després d'aquesta classe, se com preparar-me-la millor ja que hem corregit errors i aclarit els mínims que ens requereixen.  

Preparació a la poesia

Travallengües
http://www.xn--actividadesparanios-c4b.org/wp-content/uploads/2011/07/trabalenguas-para-ni%C3%B1os.jpg
A classe de COED ens han recordat que, més endavant haurem de recitar una poesia davant la classe i per a que això surti bé, hi ha un petit "truc". 

La clau està en aprendre's el poema de tal manera que, el puguis recitar mentre fas altres coses. Si això succeeix, voldrà dir que has interioritzat el poema i per tant, tot anirà bé. 

La professora ens va posar un exemple de com s'aprèn un poema o be, qualsevol cosa. La base de tot és repetir-ho una vegada rere l'altre. Ens va fer aprendre un travallengües: 

"Una gallina xica tica mica camacurta i vallarica va tenir sis polls xics tics mics camacurts vallarics si la gallina no hages estat xica tica mica camacurta i vallarica els sis polls no hagesin estat xics tics mics camacurts i vallarics"

En menys de 45 minuts, tota la classe ja podíem recitar-lo sense cap problema. 

dijous, 26 de desembre del 2013

El nostre bon comunicador

Comunicador
http://comunicacionyotrashierbas.files.wordpress.com/2012/12/comunicador.jpg

A partir del decàleg fet a classes anteriors, des de les àrees de GTIC i COED ens van proposar una activitat en grup. Aquesta, consistia a fer un seguiment, per grups, d'una persona que creguéssim que era un bon comunicador. Amb el meu grup vam escollir en Risto Mejide. A continuació us deixo dos links, el primer és el seguiment de tot el treball i el segon és el lloc de la seva publicació. 

Seguiment del treball realitzat: 
https://docs.google.com/presentation/d/1gTtGSIN6CaMJVneiZthM0M4oNCoANde0P8XDDjV0M_I/edit?usp=sharing

Presentació del treball final:  http://grup1boncomunicador.blogspot.com.es/


Aquest treball ens ha servit per a posar en pràctica totes aquelles coses que hem estudiat en les dues àrees i, després de veure les presentacions dels altres grups, ens vam poder adonar que, ens cal molta feina per fer i per millorar. 


Decàleg d'un bon comunicador

http://3.bp.blogspot.com/-ECQCakn6hvk/TqvquZN22aI/AAAAAAAAAOI/RYhfOaZPJKQ/s1600/
portada+llibre+com+parlar+b%25C3%25A9+en+p%25C3%25BAblic+retallat.jpg

A classe de COED ens van proposar una lectura, la qual es titula "Com parlar bé en públic". Arran d'aquest llibre, a classe, hem elaborat un decàleg del que, per a nosaltres (grup J d'educació infantil) ha de tenir un bon comunicador. És un aprofundiment del decàleg que hi ha al final d'aquest llibre. Així doncs, aquí us el deixo penjat:


Què és poesia?

Què és poesia?
http://blocs.xtec.cat/pedrolocatala4/files/2009/09/poesia.jpg


La professora de COED a classe ens va preguntar: Què és poesia per a vosaltres?. No volia una resposta en paraules, pretenia que imaginéssim i expressésim. Així doncs, ens va fer agafar un full en blanc i que dibuixéssim la definició de poesia. 

Posteriorment, quan tots teniem la nostra definició dibuixada, ens va fer passar un per un davant la classe per a que el resta de companys poguéssim veure el que els altres havien dibuixat. 

Vam poder veure que, quasi tots entenem el mateix per "poesia". En el meu cas vaig dibuixar a una persona pensant, imaginant o somiant (el dibuix es podia entendre de diferents maneres), plena d'amor i romanticisme,... De ben segur que, poesia no és només això i per això, més endavant haurem de recitar un poema en veu alta davant la classe per a que entenguem que és realment la poesia. 


dimarts, 24 de desembre del 2013

Web 2.0

http://iraya.files.wordpress.com/2009/05/web2_01.gif?w=500

Un lloc web 2.0 permet interactuar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc; enfront del llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona. Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, els wikis, els blogs...(http://ca.wikipedia.org/wiki/Web_2.0)

Els lloc web 2.0 es pot crear, editar, organitzar, distribuir, ... la informació, ja que el creador es qui estableix el control. La web esdevé un gran espai de lectura i escriptura, on la informació es converteix en conversa. Això va fer que es produís un gran canvi social en quan a la relació amb la informació ja que ara formem part d'ella. 

Uns altres exemples podrien ser Youtube, Facebook...

dilluns, 23 de desembre del 2013

Blogosfera

En els darrers anys, la creació de blogs ha crescut a tot el món de forma exponencial i està revolucionant Internet que ja conté milions de blocs. El conjunt de blocs s'acostuma a anomenar blogosfera. A nosaltres, ens interessa especialment, la blogosfera educativa, que són tots aquells blogs dedicats a temes educatius.

Per entendre-ho millor, podeu visualitzar aquest vídeo: 



Els blogs en l'educació: 
Ja que usar un blog és molt senzill, molts educadors han optat per fer-lo servir ja sigui per opinar, compartir recursos (manualitats, activitats...), etc. Daquesta manera van néixer els EduBlogs. 
Moltes escoles ja compten amb un blog personal per explicar les experiències viscudes a l'aula, o per fer-li un us educatiu com per realitzar treballs en petit grup, etc.


Interacció entre blogaires - blogosfera educativa:
Un blogaire és aquell crea i manté actualitzat el seu blog. Per norma general el blog no és considerat només com un aparador on mostrar els propis escrits. Sovint es cerca i es demana la interacció entre l'autor i els lectors a través dels comentaris que aquests darrers poden fer a cada article i les respostes de l'autor (fent nous comentaris o articles).

En l'àmbit de l'educació, quasi tots aquelles que llegeixen blogs i els comenten, en tenen un de propi i quan això succeeix, pot crear-se un diàleg públic entre blogaires, i cada comentari que fan, enriqueixen el coneixement de l'altre.  

També és freqüent (i aconsellable) afegir/trobar en un blog una llista d'enllaços a altres blogs (aquesta llista rep el nom de blogroll) de manera que la visita a un blog ens pot portar a un segon bloc i des d'aquest a un tercer i així successivament

Així doncs, el concepte blocosfera educativa engloba el conjunt de blocs sobre aquesta temàtica i les interaccions entre els blocaires, els lectors dels bloc i els altres blocaires.


dimecres, 18 de desembre del 2013

Microsoft Word



Microsoft Word és el nom amb que es coneix el processador de texts comercialitzat per la companyia Microsoft. Normalment l'utilitzem per a redactar però, el Word té moltes més utilitats. 

Un d'aquests usos és la citació de la Normativa APA (American Psychological Association) O ISO 690. Així doncs citar referències és fa de la següent manera:



També podem citar una pàgina web, que és faria se la següent manera:



Una altra cosa que podem fer amb el Word, és canviar els estils:



També podem fer índex, subtítols, portada...:




Amb el Word és poden arribar a fer moltes coses més que aquestes però, les mes importants per al nostra trajecte a la universitat, són aquestes. 

dimarts, 17 de desembre del 2013

Slideshare

Logo Slideshare
http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/edublogs/wp-content/uploads/2011/04/slideshare.jpg

Slideshare és un lloc web on els usuaris poden carregar i compartir les seves presentacions Powerpoint o OpenOffice, per ser visualitzades en línia amb el format flash.  A més a més, es pot afegir la presentació un cop ja ha estat incorporada en aquesta pàgina web en d'altres com un blog o un wiki mitjançant un codi embed.

Informació: Viquipèdia.

dimarts, 10 de desembre del 2013

Bookmarks

Una adreça d’interès o bookmarks és l'adreça URL d'una pàgina web emmagatzemada per tal de poder-hi accedir en un futur. És una característica comuna de la majoria dels navegadors actuals. Depenent de l'aplicació, pot rebre un nom diferent. Informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Adre%C3%A7a_d'inter%C3%A8s

En el cas de Google Chrome, s'anomena marcadors i per afegir-ho tan sols és necessari prémer sobre el botó de l'estrella i aquesta canviarà el color a groc. 



dilluns, 9 de desembre del 2013

Twitter

Logo Twitter
http://www.tecnohotelnews.com/wp-content/uploads/2013/03/twitter-logo.png

Vaig mencionar el Twitter en una entrada anterior la qual parlava sobre una conferència a la qual vaig assistir i vam haver de fer tuits, però crec que no vaig explicar el seu funcionament. 


El Twitter és una xarxa social que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text d’una longitud màxima de 140 caràcters.
El Twitter és molt diferent a qualsevol altra xarxa social que coneixem com ara el Facebook, Tuenti.... és un lloc on no ens cal resposta de ningú. Tu com a usuari Twitter, fas un tuit o piulejada sobre algun tema que t'interessi o sobre alguna cosa que hagis fet,...



Un altre aspecte del Twitter és que tu segueixes als teus amics o famosos que vols i ells també et poden seguir a tu, però això només serveix per a que el surtin a les ultimes noticies, qualsevol persona ( a no ser que ho tinguis en privacitat ) pot veure el teu perfil de Twitter i retuitejar qualsevol tuit o marcar-lo a "Favoritos".

Ultimes notícies:


Retuits: Retuitejar un tuit d'una persona que segueixes, significa que apareix en el teu perfil: 

Twitter té moltes més funcions que aquestes, però les que us he mostrat són les principals. Aquí us deixo un vídeo per aprofundir en el món del Twitter: 

Programari local i programari on-line

Programari local: És tot aquell programa que està guardat dins el nostre ordinador, és a dir, al disc dur. Un exemple en podria ser el Microsoft tot i que qualsevol programa descarregat d'Internet també ho seria ja que quedaria emmagatzemat dins el disc dur. 

Programari on-line: Són tots aquells programes que no és necessari descarregar-los a l'ordinador per a fer-lo servir, un exemple que hem vist és el Prezi. 

diumenge, 1 de desembre del 2013

Prezi

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Prezi_logo.jpg

A classe de GTIC ens han ensenyat una alternativa al Power Point aquesta s'anomena Prezi. Un Prezi és una presentació que pot estar construïda amb textos, imatges, videos,... Però el que fa que sigui diferent al que ja coneixem és la manera d'enllaçar cada rema del tema inicial. No és un "pase" de diapositives sinó que són bombolles o quadrats, distribuïts per un espai i amb fletxes i transicions, et desplaces d'un a l'altre.

Els passos per a fer un prezi són:
1. Crear un compte a prezi
2. Crear una presentació, ja sigui en blanc o bé preeditat. 




3.Començar a crear el teu Prezi guian-te amb les aplicacions de la part superior i facilitant la feina amb la barra lateral esquerra.


4. Al finalitzar, guardar la presentació i enviar el link a aquelles persones que vulguin gaudir del teu Prezi.

Aquí us deixo el meu Prezi sobre una metàfora que he fet de la família:



Aquest programa online i que també permet descargar la presentació al teu ordinador, és una forma nova de fer una classe i als alumnes els pot semblar més visual amb l'efecte de moviment que té el Prezi. Depen de l'edat dels alumnes, també es pot crear un prezi amb el conjunt de la classe o també és una bona eina per a una reunió de pares. 

Identitat i territori

Des de l'àrea de COED i GTIC, ens van proposar fer un treball sobre alguna cosa que ens motives i que ens hagués canviat la vida.  El treball era per parelles i jo el vaig fer amb la Elena Brescó. El varem fer sobre el català en l'àmbit educatiu ja que és un problema que ens afecta directament com a futures mestres catalanes. 

Aquest treball ens ha servit per investigar una mica més sobre allò que ens preocupa i estar una mica més al dia. També, el fet de sortir davant tot el curs a fer una exposició amb un temps limitat, és una experiència nova per a mi ja que no els conec a tots i estava una mica nerviosa. De ben segur que al a pròxima exposició no ho estic tant!! 





dissabte, 30 de novembre del 2013

Conferència #gtic13

El passat dia 15 de novembre, a la facultat de psicologia, ciències de l'educació i l'esport Blanquerna es va realitzar una conferència sobre les PDI (pissarres digitals interactives) i les tauletes digitals. 

Des de l'assignatura de GTIC, ens van proposar anar piulejant els aspectes que més ens cridessin l'atenció de la conferència, amb el hagstag #gtic13.

Ens van parlar dels progresso i millores que han fet dins l'aula aquestes noves tecnologies, com per exemple l'accés ràpid i fàcil a la informació, l'elaboració de materials, recerca d'informació instantània ...

Aquesta nova tecnologia va més enllà que la vella, la qual era pedra + guix = escriure, aquesta pissarra s'ha transformat en digital i interactiva. Aquesta tecnologia ens permet obrir-nos a un món i que aquest entri a les nostres aules.

Una pissarra digital és molt més eficaç que no pas un taulell digital ja que aquesta ens permet interactuar, projectar productes que els nens han fet,... Tot i això, ens van puntualitzar que, no sempre afavoreix l'aprenentatge i, en això, estic totalment d'acord. 

Usar PDI a les aules és un bon servei a l'aprenentatge però no pas l'1 x 1 sinó que l'1 x tots, ja que no ens ha d'ajudar i no pas distreure. 

Dos mestres del col·legi Mare de Déu de la Mercè ens van parlar sobre l'Ipad a educació infantil i a cicle inicial com a una nova manera d'aprendre racons. Ells a la seva escola si usen els Ipads 1 a 1 i diuen que ho apliquen de forma complementària al joc tradicional.

Fan referència al claustre que aquest ha de fer sessions de formació però que s'han adonat que, per als mestres és molt més senzill tenir un Ipad com per exemple a l'hora de passar llista. 

Ens expliquen que hi ha molt poques aplicacions en català però que n'hi ha una que te'n deixa crear de pròpies, aquesta és: Educaplay.

No cal treballar amb els Ipads a cada moment, només alguns racons com les matemàtiques. En el moment que els infants estan amb la tauleta, ens asseguren que a l'aula hi ha tranquil·litat, que ells s'ajuden entre sí i per tant veuen un progrés cap el treball conjunt i ho veuen com una manera diferent d'aprendre. També hi ha aplicacions per a infants amb alguna discapacitat i, com a opinió personal, considero que això és una avantatja cap aquests infants perquè estan adaptades a ells i a les seves necessitats.

Per concloure la conferència, els mestres i altres docents que hi havien assistit, veren ensenyar-nos algunes aplicacions que usaven a les aules, de matemàtiques, música, lògica,...

Aquí us deixo les meves piulejades i unes fotografies d'aquell dia:




Durant la conferència, vam ser "trending tòpic" del rànquing d'Espanya:



I també es varen repiulejar moltes piulades com a símbol de compartir opinió amb altres membres de la sala. 

Aquesta conferència ha estat molt rica per a tots, ja que gràcies als grans professionals que l'han fet possible, hem aprés nous mètodes i com aplicar-los, i a tenir criteri de si personalment ho faríem així o no. Ens han mostrat un munt d'apps que fins el moment ens eren desconegudes. 

Durant els dies abans de la conferència, vaig estar fent un seguiment sobre les pdi i tauletes digitals que podeu trobar al meu scoop.it. 


dijous, 28 de novembre del 2013

GLOOGSTER i altres web 2.0

A classe de GTIC, el professor ens ha ensenyat pàgines web alternatives al power point per exemple, per quan haguem d'estructurar presentacions, idees, conceptes, etc. 

Us diré el nom de la pàgina i si cliqueu sobre us hi redirigirà. Al costat us he deixat un link que és una mostra de la pàgina web elaborat per mi. Així doncs, comencem!!!


El "Glogster": http://paballeste.edu.glogster.com/educaci-infantil





El "Padlet": http://padlet.com/wall/thmz8bushk




El "Wordle": No he aconseguit que se'm guardes bé a la xarxa però en la presentació amb diapositives que hi ha a continuació, he inclòs un captura pantalla.





A partir d'aqui hem estat treballant algunes eines de suport al pensament com per exemple els fluxogrames que representen visualment accions que han de ser d’una determinada manera. En el cas dels nens petits se'ls hi representen accions que han de fer al dia a dia (creuar el semàfor en verd…) o els mapes conceptuals que serveixen per ordenar i estructurar idees. Us sonen oi? Portem des de que anem a l'escola fent-ne però...en sabem realment? A molts (i m'incloc) ens va bé per estudiar o organitzar-nos el temari, tot i així el seu creador, en Joseph D.Novak no ens els donaria per correctes. 

Hem estat usant un programa que es diu CmapTools. Consisteix a fer mapes conceptuals amb idees, connectors i fletxes. A classe vam fer un exercici que va constar de fer un mapa conceptual d'una història sobre un dinar de nadal que ens va donar el mestre de GTIC. Aquí us deixo la història i el mapa que vaig crear:


"El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda"



L'altre eina que he anomenat abans, els fluxogrames, serveixen per organitzar i plasmar procediments que tenen com a finalitat resoldre un problema, una tasca,... amb aquesta eina es representen procediments que volen resoldre quelcom. Tenen una simbologia molt específica: 


Existeixen més símbols que aquests. Per a poder dibuixar un fluxograma es pot usar un web anomenat Gliffy. Us en deixo un exemple:



Totes aquestes eines ens serveixen per a poder estucturar molt millor tot allò que volem expressar, ja siguin idees, sentiments, conceptes,... També és una forma de captar l'atenció dels nens ja que és en format digital i molt visual. 

dilluns, 11 de novembre del 2013

Usos educatius dels blogs

http://www.editorialuoc.cat/images/Usos_educatius.jpg
En una entrada publicada anteriorment, parlo d'uns texts i d'un llibre facilitat pel mestre de GTIC. Doncs aquí està el llibre!!! Es titula "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents". És un llibre força interessant ja que és una bona guia per el món dels blogs. La part que més m'ha agradat és la dels recursos ja que alguns d'ells són força senzills i fàcil d'aplicar. 

Aquí us deixo un breu resum del llibre. L'he extret del blog d'una companya, la Adriana Garcia (http://adrianagv28.blogspot.com.es) ja que el meu resum està fet a mà:



diumenge, 10 de novembre del 2013

Tipus de video

A classe de GTIC hem estat parlant dels efectes que tenen alguns vídeos sobre nosaltres. I és que hi ha una varietat de vídeos, uns pretenen cridar-te l'atenció, d'altres emocionar-te, uns altres conscienciar-te...

Així doncs, nosaltres hem parlat de dos tipus de vídeo:

-Vídeos lliçons: són aquells vídeos on els conceptes arriben al moment, el més important és l'àudio, deixant de banda les imatges i la banda sonora. Transmet una informació directe i específica. 



-Vídeos motivadors: Són aquells vídeos que volen transmetre emocions i els fets i conceptes arriben després de visualitzar el vídeo. No cal una pista d'àudio per entendre el vídeo. Les imatges i la banda sonora tenen un gran ressò.  



Així doncs si mai heu de fer cap vídeo, mireu abans quines característiques té allò que voleu transmetre per donar-li prioritat a les imatges o a l'àudio.

diumenge, 3 de novembre del 2013

Analitzar blogs educatius

A l’àrea de GTIC ens han ensenyat a analitzar un bloc d’alguna escola d’infantil. Ho hem fet a partir de la lectura proposada: "Usos educatius dels blogs: Recursos, orientacions i experiències per a docents", del qual us en faré un petit resum un altre dia.

El bloc educatiu que jo he triat, ha estat d'una llista que el mestre ens ha proporcionat: http://blocs.xtec.cat/lesescolesdegurb2009/ de l’escola “Les escoles de Gurb” de Barcelona. 

Banner del blog de "Les escoles de Gurb"

Existeixen una sèrie de preguntes que serveixen per esbrinar coses dels blogs. A continuació les respondré tenint en compte el bloc que he comentat a l’inici de l’entrada:




Espero que aquestes petites qüestions us ajudin a valorar qualsevol bloc dins l’àmbit educatiu, però en quan publiqui l’entrada del resum de llibre de lectura, tindreu molts més recursos a considerar. 

Qui ets tu?

“Qui ets tu?” és una activitat proposada des de l’àrea de COED (comunicació oral, escrita i digital) on consistia a descriure a un company de classe amb un text i una imatge o amb un vídeo. La professora ens va facilitar dos llibrets, un d’ells era replet d’exemples de descripcions de persones que estan en l’àmbit de la literatura i que per tant, tan sols era per ajudar-nos a agafar idees, tècniques, expressions, etc. El segon llibret era un recull d’articles on parlaven sobre com fer una bona imatge, així, aquelles persones que optessin per text+imatge podrien ajudar-se amb aquestes petites indicacions.

Jo, vaig fer la descripció d’una companya que es diu Elena, i vaig optar per fer text+imatge. Vaig intentar no utilitzar la clàssica descripció del físic i vaig tirar més pel cantó de la personalitat. Estic prou contenta amb la meva feina realitzada.


Amb la imatge havíem de transmetre alguna cosa, alguna característica de la persona que descrivíem, perquè la gent que no la conegui, a través de la fotografia pogués arribar a esbrinar com es ella en algun aspecte. Aquesta va ser la meva imatge final: 


Vaig titular-la: la dolçor de l’Elena.  Aquesta imatge vaig voler fer-la una mica més elevada que la línia facial ja que volia mostrar tot el conjunt que forma la imatge. També vaig voler que es veies el fons ja que no volia que només es veies ella, sinó que estava seguda a un banc i l’últim efecte que vaig ficar-li va ser el blanc i negre ja que per a mi és un efecte que transmet tendresa i a la mateixa hora li resta importància a molts objectes, que, amb color en tindrien. Volia que l’atenció del públic només es centres en l’Elena, el seu somriure i el xupa-xups, que vaig voler incloure’l com a mostra de dolçor. Hagués preferit que subjectes algun altre tipus de llaminadura, però no vaig poder fer-ho.

No estic segura de si he transmès el que em vaig proposar, però per a mi el resultat és positiu. 

Per a mi realitzar aquest treball ha estat molt productiu ja que després d’haver-lo realitzat, m’ha vingut a la ment un parell de situacions en les que seria molt útil aquest recursos com ara ve: presentar un personatge nou a la classe, parlar sobre un personatge representatiu d’una època de l’any (castanyera), etc. 

divendres, 1 de novembre del 2013

Procés de composició escrita

A classe de COED hem estat parlant de la importància que té el fet de saber construir bé un text. A través d'un exercici ens hem adonat que, una frase pot tenir diferent significat depenent de l'ordre de les paraules o dels signes de puntuació.

Per això la mestra de COED ens va facilitar uns apunts on es tracta el tema "procés de composició". Vam haver de fer un esquema del més important, així que aquí us el penjo:


dijous, 31 d’octubre del 2013

Aprendre a parlar

Per a ser eficaç en tots els contextos culturalment significants cal tenir un grau de competència alt i així poder complir els objectius. Això s'anomena tenir competència comunicativa (CC).

Hi ha quatre tipus de coneixements i habilitats que componen la CC:

1.Competència lingüística/gramatical: Fa referència al domini del codi lingüístic i s'ocupa de quatre nivells: el fonològic, morfològic, sintàctic i lèxic i semàntic. 

2.Competència sociolingüística: Fa referència a les regles socioculturals d'ús. S'ocupa principalment de la situació dels participants, del propòsic de la interacció i de les normes i convencions de la interacció.

3.Competència discursiva: Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere. S'ocupa de la cohesió de la forma (causa:perquè, conseqüència:ja que i pronoms febles/relatius...) i de la coherència en el significat (connectors).

4.Competència estratègica:  Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per a compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències o afavorir l'afectivitat de la comunicació (ex: noves tecnologies --> oral)

Diferència entre llenguatge i llengua

A la primera classe de COED hem estat parlant de llengua i llenguatge....és el mateix? Són dos termes un pèl difícil de definir però tenim clar que no és el mateix en la seva totalitat. 

Es diu que el llenguatge és mes que un mitja de comunicació. És una capacitat humana i universal la qual marca els LÍMITS de les llengües. A cada regió, el llenguatge es concreta en una llengua.  Hi ha diversos tipus de llenguatge: el de la memòria, el del pensament, l'autoexpressió...

En canvi les llengües són definides com autèntics monuments de la naturalesa. Tota llengua és un sistema de signes orals, format per sons, paraules, sentits, significats i altres elements. Per aconseguir una bona llengua cal unir diverses unitats com la semàntica, la morfològica...

Dit això, a classe de comunicació oral, escrita i digital continuarem parlant sobre la forma de comunicar-nos i que hem de tenir en compte a l'hora de fer-ho. 

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Vídeos i educació

http://videoenelaula.files.wordpress.com/2012/02/video-y-educacion1.jpeg

Fa unes setmanes, vaig dir que el professor de GTIC ens havia facilitat tres texts i un llibre de lectura. Doncs aquí està un altre text. 

Aquest fragment d'un llibre que vam llegir, ens parla sobre alguns temes molt peculiars, en concret els hemisferis del cervell. Ens explica quin hemisferi del cervell (dret o esquerra) controla cada una de les parts del nostre cos. 

Aquesta breu introducció als cervells ha estat per parlar sobre els efectes audiovisuals i de quina manera els rebem i com els processem. 

Saber això ajudarà a l'hora d'elaborar qualsevol presentació, vídeo, etc... 

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Comunicadors eficaços

Antoni Bassas - un bon comunicador
http://3.bp.blogspot.com/-s9r8MjFS0Pw/Tvmw2aqq-oI/AAAAAAAAAGE/ZHhnGCCzPQU/s1600/ANTONI-BASSAS.jpg

A l'inici de curs, a classe de COED, persona per persona vam haver de dir el nom d'un personatge famós que consideréssim bon comunicador

Van sortir dues persones a la pissarra per anotar els noms i al costat, els "perquè" de la nostra decisió. Van sortir reporters, actors, homes del temps, presentadors,...

Els motius pels qual vas ser escollits la majoria d'ells vàrem ser per la naturalitat amb la qual es desenvolupen en el seu mitjà de comunicació pertinent, per l'ús d'exemples i vivències personals, bona vocalització i bona presència. 

Més endavant ens haurem de llegir un llibre on parla de com ha de portar-se/ser un bon comunicador davant el públic. 

dilluns, 14 d’octubre del 2013

Cultura lliure i programari lliure

En l'entrada anterior, parlava de tres textos facilitats pel mestre de GTIC, doncs be, aquí està el segons, tot i que la informació que ve a continuació, és un breu resum de varies pagines web.

CULTURA LLIURE

S’entén per cultura lliure tota aquella creació conjuntament amb el moviment que la promou, que advoca per l’elaboració i difusió de cultura d’acord amb uns principis de llibertats, comparables als del programari lliure. Habitualment es fan reflexions sobre ala propietat intel·lectual, els drets d’autor, etc. Un exemple de cultura lliure és la Viquipèdia.

A més a més, promou la elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els habitualment proposats per les legislacions vigents actuals. És molt interessant un post del bloc "Gestió del Coneixement", vinculat al Departament de Justícia de la Generalitat, extret del llibre de Lawrence Lessig, advocat i acadèmic de Dret, especialitzat en dret informàtic i fundador de la iniciativa Creative Commons, cultura lliure. Per a més informació tant de l’autor com del seu llibre: http://es.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Lessig 
http://www.lafarga.cat/culturalliure/llibre/cultura-lliure/


El post del que parlava anteriorment, ens fa una breu referència a les imatges i al seu dret d’autor. Avui dia s’acostuma a utilitzar imatges per a donar suport a les nostres presentacions/treballs/etc, i quan l’autor d’aquella feina ho puja a internet, ho fa perquè vol compartir la seva feina amb altre gent i és per això que molts autors llicencien les presentacions amb llicències d’ús obert, com ara les Creative Commons, perquè tothom pugui reutilitzar el material per crear-ne de nou. Això si, en el cas que s’agafin imatges o qualsevol altre suport d’internet que per tant, no ha estat de creació pròpia, no por llicenciar-se, ja que es un material sobre el qual no es té cap dret. En el cas que sigui d’ús privat, no cal anar tant en compte, el problema hi és quan es vol penjar a internet, per això una solució també és eliminar tot allò que no té llicencia. 

Per entendre una mica millor el tema de les llicències Creative Commons us aconsello que li dugueu un cop d’ull a aquest link, s’entén de forma força clara: http://cat.creativecommons.org/llicencia/


PROGRAMARI LLIURE o SOFTWARE LLIURE


Com esta escrit a la Wikipedia, és un "programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets"

No entraré gaire en detalls, ja que dins el portal Edu365.com hi ha un M.U.D (Mini Unitat Didàctica) que ho explica amb tota claredat i considero que no es pot obviar cap diapositiva. Aquí us deixo el link, és una presentació senzilla i ràpida de llegir: http://www.edu365.com/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm A demés dins el mateix portal, hi ha un vídeo on també queda reflexada aquesta teoria, us el deixo a continuació:




Per acabar, deixo penjat un vídeo sobre una visió diferent del copyright:





Tota aquesta informació i molta més la podreu trobar en aquest post que ens ha facilitat el  professor de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/cultura-lliure-i-programari-lliure-una.html

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Wikis i educació

A classe de gestió de la informació i TIC (GTIC) ens van facilitar tres textos i un llibre de lectura força interessants i que trobo que s’han de compartir.

El primer text es titula: “wikis en educación” i ens parla sobre unes pagines web que poden modificar qualsevol persona. Al finalitzar la lectura sabrem que és un wiki, què significa “l’esperit wiki” i tindrem un ventall d’idees de com utilitzar aquests wikis amb els alumnes.  Tot i així, el relat també ens exposa alguns problemes i algunes activitats per a posar-ho en pràctica. Aquí us deixo un breu resum d'aquest text:

Un wiki és una aplicació informàtica que resideix en un servidor web i a la que s’accedeix des de qualsevol navegador, la qual es caracteritza perquè permet als usuaris afegir continguts i editar-ne els existents.

“L’esperit wiki” és una manera d’entendre Internet i el coneixement vinculat a l’ètica dels hackers i el software lliure (compartir el coneixement) i a una epistemologia constructivista social (construcció col·lectiva del coneixement). Tant les funcionalitats del software i les del “esperit wiki” estan lligades, no es podria posar en pràctica la segona sense la primera, però no és imprescindible adoptar l’esperit wiki per utilitzar un wiki. Aquest “esperit wiki” encarna d’alguna manera l’ideal il·lustrat del dret de tots al coneixement i a la cultura.


El típic wiki està obert a aquella persona que vol afegir o canviar informació quan ho desitgi. L’anonimat de les contribucions és un costum de “l’esperit wiki”. S’usen marques hipertextuals simplificades, el qual és imprescindible per a fer possible la col·laboració. No és imprescindible saber HTML (llenguatge amb el que estan fetes les webs) o utilitzar un editor de pagines web. El llenguatge dels wikis ho redueix a l’essencial, simplificant la creació dels textos.

No té una estructura fixe i cada usuari s’hi pot acomodar. Per a crear una pagina nova, tan sols cal fer servir la “escriptura wiki” que són les WikiParaules  o CamelCase (dos o més paraules escrites juntes, amb dos o més lletres majúscules), en una pagina ja existent.

En quant a l’àmbit educatiu, no estan gaire estesos ja que se’ls considera una tecnologia “rupturista” davant l’estructura unidireccional de la majoria de les aplicacions web ja que dóna els mateixos drets a tots els participants.

Pot substituir l’entorn virtual d’ensenyança/aprenentatge tradicional afegint-hi fòrums, taulers d’anuncis, objectes d’aprenentatge predissenyats per experts, etc. Les feines realitzades per els alumnes tant en grup com individualment, poden penjar-se a un wiki per a la seva avaluació i visualització dels companys, podem dir que és un portafolis electrònic. Poden estar oberts a més públic si es vol.

Una altre bona funció que tenen, és per a crear grups de professors d’una assignatura, pertinents a diverses institucions, interessats en crear col·lectivament recursos d’aprenentatge per als seus alumnes.  


La proposta que trobo més interessant és la de crear una nova entrada wiki i entre varis usuaris anar construint un punt d'informació. A classe hem treballat per parelles el wiki de la Vikipedia, el google Sites i el Wikispace. Aquí us deixo els links, excepte el de la Vikipedia que ja en parlaré un altre dia. 

google Sites: Aquest wiki només es pot modificar si ha estat compartit amb tu.
https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/el-circ-de-la-paula-i-l-elena/

Wikispace: Aquest wiki també necessita invitació per a poder modificar-lo. Tot i així, existeixen wikis on no cal compartir el documents i es pot modificar quan vulguis i qui vulgui. 
https://circespecial.wikispaces.com/


Com continuaríeu la història?? Aquesta és una pregunta que podem fer als nostres futurs alumnes, i així, crear una història fantàstica entre tota la classe.