dilluns, 14 d’octubre del 2013

Cultura lliure i programari lliure

En l'entrada anterior, parlava de tres textos facilitats pel mestre de GTIC, doncs be, aquí està el segons, tot i que la informació que ve a continuació, és un breu resum de varies pagines web.

CULTURA LLIURE

S’entén per cultura lliure tota aquella creació conjuntament amb el moviment que la promou, que advoca per l’elaboració i difusió de cultura d’acord amb uns principis de llibertats, comparables als del programari lliure. Habitualment es fan reflexions sobre ala propietat intel·lectual, els drets d’autor, etc. Un exemple de cultura lliure és la Viquipèdia.

A més a més, promou la elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els habitualment proposats per les legislacions vigents actuals. És molt interessant un post del bloc "Gestió del Coneixement", vinculat al Departament de Justícia de la Generalitat, extret del llibre de Lawrence Lessig, advocat i acadèmic de Dret, especialitzat en dret informàtic i fundador de la iniciativa Creative Commons, cultura lliure. Per a més informació tant de l’autor com del seu llibre: http://es.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Lessig 
http://www.lafarga.cat/culturalliure/llibre/cultura-lliure/


El post del que parlava anteriorment, ens fa una breu referència a les imatges i al seu dret d’autor. Avui dia s’acostuma a utilitzar imatges per a donar suport a les nostres presentacions/treballs/etc, i quan l’autor d’aquella feina ho puja a internet, ho fa perquè vol compartir la seva feina amb altre gent i és per això que molts autors llicencien les presentacions amb llicències d’ús obert, com ara les Creative Commons, perquè tothom pugui reutilitzar el material per crear-ne de nou. Això si, en el cas que s’agafin imatges o qualsevol altre suport d’internet que per tant, no ha estat de creació pròpia, no por llicenciar-se, ja que es un material sobre el qual no es té cap dret. En el cas que sigui d’ús privat, no cal anar tant en compte, el problema hi és quan es vol penjar a internet, per això una solució també és eliminar tot allò que no té llicencia. 

Per entendre una mica millor el tema de les llicències Creative Commons us aconsello que li dugueu un cop d’ull a aquest link, s’entén de forma força clara: http://cat.creativecommons.org/llicencia/


PROGRAMARI LLIURE o SOFTWARE LLIURE


Com esta escrit a la Wikipedia, és un "programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets"

No entraré gaire en detalls, ja que dins el portal Edu365.com hi ha un M.U.D (Mini Unitat Didàctica) que ho explica amb tota claredat i considero que no es pot obviar cap diapositiva. Aquí us deixo el link, és una presentació senzilla i ràpida de llegir: http://www.edu365.com/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm A demés dins el mateix portal, hi ha un vídeo on també queda reflexada aquesta teoria, us el deixo a continuació:




Per acabar, deixo penjat un vídeo sobre una visió diferent del copyright:





Tota aquesta informació i molta més la podreu trobar en aquest post que ens ha facilitat el  professor de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/cultura-lliure-i-programari-lliure-una.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada