diumenge, 13 d’octubre del 2013

Wikis i educació

A classe de gestió de la informació i TIC (GTIC) ens van facilitar tres textos i un llibre de lectura força interessants i que trobo que s’han de compartir.

El primer text es titula: “wikis en educación” i ens parla sobre unes pagines web que poden modificar qualsevol persona. Al finalitzar la lectura sabrem que és un wiki, què significa “l’esperit wiki” i tindrem un ventall d’idees de com utilitzar aquests wikis amb els alumnes.  Tot i així, el relat també ens exposa alguns problemes i algunes activitats per a posar-ho en pràctica. Aquí us deixo un breu resum d'aquest text:

Un wiki és una aplicació informàtica que resideix en un servidor web i a la que s’accedeix des de qualsevol navegador, la qual es caracteritza perquè permet als usuaris afegir continguts i editar-ne els existents.

“L’esperit wiki” és una manera d’entendre Internet i el coneixement vinculat a l’ètica dels hackers i el software lliure (compartir el coneixement) i a una epistemologia constructivista social (construcció col·lectiva del coneixement). Tant les funcionalitats del software i les del “esperit wiki” estan lligades, no es podria posar en pràctica la segona sense la primera, però no és imprescindible adoptar l’esperit wiki per utilitzar un wiki. Aquest “esperit wiki” encarna d’alguna manera l’ideal il·lustrat del dret de tots al coneixement i a la cultura.


El típic wiki està obert a aquella persona que vol afegir o canviar informació quan ho desitgi. L’anonimat de les contribucions és un costum de “l’esperit wiki”. S’usen marques hipertextuals simplificades, el qual és imprescindible per a fer possible la col·laboració. No és imprescindible saber HTML (llenguatge amb el que estan fetes les webs) o utilitzar un editor de pagines web. El llenguatge dels wikis ho redueix a l’essencial, simplificant la creació dels textos.

No té una estructura fixe i cada usuari s’hi pot acomodar. Per a crear una pagina nova, tan sols cal fer servir la “escriptura wiki” que són les WikiParaules  o CamelCase (dos o més paraules escrites juntes, amb dos o més lletres majúscules), en una pagina ja existent.

En quant a l’àmbit educatiu, no estan gaire estesos ja que se’ls considera una tecnologia “rupturista” davant l’estructura unidireccional de la majoria de les aplicacions web ja que dóna els mateixos drets a tots els participants.

Pot substituir l’entorn virtual d’ensenyança/aprenentatge tradicional afegint-hi fòrums, taulers d’anuncis, objectes d’aprenentatge predissenyats per experts, etc. Les feines realitzades per els alumnes tant en grup com individualment, poden penjar-se a un wiki per a la seva avaluació i visualització dels companys, podem dir que és un portafolis electrònic. Poden estar oberts a més públic si es vol.

Una altre bona funció que tenen, és per a crear grups de professors d’una assignatura, pertinents a diverses institucions, interessats en crear col·lectivament recursos d’aprenentatge per als seus alumnes.  


La proposta que trobo més interessant és la de crear una nova entrada wiki i entre varis usuaris anar construint un punt d'informació. A classe hem treballat per parelles el wiki de la Vikipedia, el google Sites i el Wikispace. Aquí us deixo els links, excepte el de la Vikipedia que ja en parlaré un altre dia. 

google Sites: Aquest wiki només es pot modificar si ha estat compartit amb tu.
https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/el-circ-de-la-paula-i-l-elena/

Wikispace: Aquest wiki també necessita invitació per a poder modificar-lo. Tot i així, existeixen wikis on no cal compartir el documents i es pot modificar quan vulguis i qui vulgui. 
https://circespecial.wikispaces.com/


Com continuaríeu la història?? Aquesta és una pregunta que podem fer als nostres futurs alumnes, i així, crear una història fantàstica entre tota la classe. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada