dijous, 2 de gener del 2014

Creative Commons

logo Creative Commons
http://co.creativecommons.org/files/2010/05/logo_creative_commons.jpg
Creative Commons és una organització que permet a autors i creadors de qualsevol cosa dins la xarxa, compartir voluntàriament la seva feina realitzada. Ho fa entregant unes llicències que trobem a les pàgines web semblant a aquesta:

http://diposit.ub.edu/dspace/image/by-sa.png

Si us hi fixeu bé, el meu blog en té una!!! Per a saber una mica més sobre el que fa aquesta organització podeu entrar a: http://es.creativecommons.org/blog/ . A continuació us en faré cinc cèntims de les imatges principals que ens podem trobar en una llicència per a poder entendre-les bé quan les veiem. Aquesta informació l'he extret de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.

Creative Commons: No Comercial No comercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.

Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.

Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.


Combinant les condicions obtenim les següents sis llicències:

Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.


Una pàgina amb llicència Creative Commons és Flickr, on hi trobem imatges i podem agafar les que vulguem. Per a la música tenim Jamendo, un web totalment gratuït. Vull destacar un web, el Wikimedia Commons, molt útil per a trobar fotografies per a treballs, presentacions, etc... 

Espero que aquesta entrada us serveixi per a poder diferenciar bé d'on podem agafar imatges, informació, musica... i d'on no podem i d'aquesta manera ser uns bons bloggers. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada