dilluns, 6 de gener del 2014

Cloenda GTIC

Ara que s'han finalitzat les classes del primer semestre, és hora d'acomiadar-nos d'aquesta assignatura (GTIC) i d'aquest blog. Pot ser que més endavant reprengui això d'anar fent entrades però pel moment no és la intenció. 

Aquests mesos fent GTIC ens han servit per adonar-nos de les noves tecnologies que ens envolten i que no sabíem que existien. Personalment penso que ens ha servit força aquesta assignatura ja que quan siguem mestres, necessitarem estar al dia amb diverses aplicacions i programes. 

En aquesta última entrada, havia de constar la taula de la taxonomia de Bloom, però l'he inclòs en una entrada que vaig fer amb anterioritat. Podeu anar a ella clicant aquí

Així doncs, m'acomiado i espero que us hagi servit tot allò que us he anat explicant durant aquest temps. 

Els wikis

http://www.creativeeducation.co.uk/blog/wp-content/uploads/2011/06/wiki.gif

Un wiki és un lloc web col·laboratiu  que permet se editat des del navegador pels propis usuaris. Els ususaris d'un wiki poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida.

Els projectes wiki tenen normalment historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts. D'aquesta manera se'n poden veure totes les versions i recuperar informació eliminada o desfer edicions o accions vandàliques, ja que els canvis s'apliquen normalment a l'instant, sense que cap mena d'usuari de confiança o administrador els hagi de revisar i confirmar abans. Tanmateix, si el vandalisme és excessiu, es poden protegir les pàgines wiki per tal d'impedir que ningú o només una part d'usuaris les pot editar. (més informació : 
http://ca.wikipedia.org/wiki/Wiki)

Hi ha varis vídeos on et mostren que es un wiki i com funcionen, però jo prefereixo posar-vos un exemple. A classe de GTIC vam treballar amb un wiki que s'anomena Wikispaces. Conjuntament amb l'Elena Brescó, una companya de classe, vam crear una història en un wikispaces, aquí us deixo la direcció per si en voleu fer-li un cop d'ull: http://circespecial.wikispaces.com/

diumenge, 5 de gener del 2014

L'aprenentatge amb l'ordinador 1.2

A classe de GTIC ens han parlat den Benjamin Bloom, un psicòleg educatiu, el qual va inventar un altre manera de conceptualitzar la naturalesa en l'aprenentatge amb ordinadors. Aquesta segona manera és la que ens aproxima a l'activitat intel·lectual que és desenvolupa a partir de les diferents tasques que podem fer amb l'ús de les TIC. 

El senyor Benjamin Bloom conjuntament amb altres col·laboradors, van idear una classificació de les activitats educatives que és coneix com taxonomia de Bloom. Una de les seves aportacions va ser que aquestes estaven graduades de més senzilles a més complexes. 

En el 1956 es van definir tres dominis, el cognitiu, afectiu i psicomotor. Però el que vam treballar a classe va ser el domini de les habilitats cognitives ja que és el que posteriorment al 2000 es va revisar. Aquí en podem veure les diferències :

http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Al 2008 es va tornar a fer una altra revisió i la van anomenar "Taxonomia de Bloom per a l'era Digital".

A continuació penjaré un Scribd amb un exercici encomanat a classe. Fer una classificació segons la taxonomia de Bloom de tots els recursos que hem usat durant aquest semestre. 


Classificació taxonomia



Després de fer un resum a grans trets i de revisar el que hem fet en tot un semestre a l'àrea de GTIC, me'n adono que hem treballat molt i hem vist moltes coses. Algunes d'elles ja les coneixia però d'altres no així que la feina feta ha estat molt satisfactòria. Trobo essencial per a una escola/classe tenir un blog per anar informant als pares del que es va fent a classe amb l'ajuda d'altres eines. 

Cloenda COED

Ja s'han finalitzat les classes a la Universitat i en el meu blog les entrades de l'assignatura de COED també i, és per això que li vull dedicar una entrada a la cloenda, amb un resum del que hem fet al llarg del semestre i amb una bona reflexió. 

RESUM
Vam iniciar les classes de COED formulant una pregunta: què és un bon comunicador? Aquí vam parlar sobre uns personatges famosos que els consideràvem bons en aquest àmbit i arran d'això vam haver de llegir un llibre titulat "com parlar bé en públic", del qual en vam extreure un decàleg i vam elaborar un treball per grups sobre un personatge que ens sembles bon comunicador i fer-li un seguiment per les xarxes socials. 

Posteriorment vam haver de fer un treball individual. Realitzar una descripció d'un company de la classe. Amb això es pretenia prendre consciència del nostre nivell tant lèxic com gramatical. 

A les classes de gran grup, vam començar a parlar sobre l'estructura d'un discurs, el seu procés de composició, les competències comunicatives existents i els trets característics de la llengua oral formal per a que siguem capaços de fer un bon discurs davant un públic. 

I és per això que vam haver de fer un treball anomentat identitat i territori, on havíem de demostrar que teniem assumit tot allò que havíem treballat a classe. 

Finalment vam haver de recitar una poesia davant la classe per parelles o individualment, i això ens va requerir una preparació a la poesia i a com estudiar una poesia per a recitar-la correctament. 

REFLEXIÓ
Aquesta assignatura pot arribar a ser una de les més importants de la nostra carrera ja que, com a futurs mestres, també serem futurs oradors i hem de saber com reaccionar davant un públic, tingui l'edat que tingui. 

El fet de fer exposicions davant el gran grup ha fet que perdem la vergonya, cosa essencial per a ser mestres. Quin mestre té vergonya? i... quin mestre comet faltes ortogràfiques o de sintaxi? És per això que en quant a la part més teòrica, també l'hi he trobat un gran significat. Quasi tots els estudiants, a primer de carrera no estem suficientment qualificats com per a escriure un text correcte i és per això que, en assignatures com aquestes, et donen trucs, pautes, esquemes...per a poder aconseguir-ho. 

Haig de reconèixer que, mentre estava a classe hi havia coses que fèiem les quals no els trobava un significat però ara, quan es l'hora de revisar tots els apunts, fer entrades al blog, de comentar amb els companys...me'n he adonat de la gran importància d'aquesta assignatura i, fer el blog m'ha servit per a recordar allò que havíem fet a classe i m'ha servit de mètode d'estudi. 

Estic molt contenta de la feina realitzada a classe com amb el blog. 

L'aprenentatge amb l'ordinador 1.1

A classe de GTIC hem estat parlant den Charles Crook, un professor de l'Escola d'Educació de la Universitat de Nottingham. Ens han ensenyat un llibre seu, "Ordenadores y aprendizaje colaborativo" i com a resum vam estar parlant sobre les 4 metàfores que fa referència el llibre sobre la conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador. 

A través d'aquestes metàfores podem entendre com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de tenir l'ordinador. 

Aquestes metàfores són: 
-La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.

Són jocs on primer s'explica, després es demana a l'alumne que ho faci i posteriorment s'avalua. 

Uns exemples són un joc de l'edu365 que és diu entrena't per llegir i Jclic.

Entrena't per llegir de l'edu365.com

-La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés.

Un exemple és l'Scratch, joc i programa al qual li vaig dedicar una entrada. Cliqueu aquí per redirigir-vos a l'entrada Scratchs del meu blog.

-La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta però d'una forma molt més acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat que en el cas del Logo

Un exemple és Crayon Physics Deluxe, un joc on les normes ja estan establertes i l'alumne ha d'intenta arribar a una estrella, mitjançant la gravetat i moviments amb el ratolí que aquest, crearà fils per a que al pilota no caigui. 



Un altre exemple, més senzill, es pot veure a la Doctora xinxeta. La interacció amb el sistem fa que el nen aprengui les condicions que afavoreixen el creixement d'una planta.



-La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. Les situacions d'aprenentatge, les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.

Un exemple podria ser qualsevol joc de pintar en pantalla ja que no substitueix el llapis ni el pinzell però és una experiència que s'apropa al món físic. No és un substitutiu, és un complement. Per a trobar l'exemple he introduït al Google: jocs de pintar en pantalla. Aquí en teniu un:

http://www.pandajogosgratis.com/sp/juegos_gratis/fullscreen/Pintar.html

Un Mestre i Llicenciat en Pedagogia. Professor d'Ensenyament Secundari. Formador en TIC fa un artícle sobre la seva opinió de les TIC, si teniu curiositat per llegir-lo, cliqueu aquí

A continuació, deixo penjada una pràctica sobre les 4 metàfores. Aquesta pràctica ha estat realitzada per mi per a poder veure si havia entès el significat de cada una d'elles. La comparteixo amb un programa que s'anomena Scribd. Aquest programa és molt fàcil d'usar ja que tan sols cal pujar el word on s'ha treballat a la xarxa i compartir el seu codi embed. 



Tota la informació ha estat extreta del blog del nostre professor de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/

Després de l'experiència Viquipèdia

Després de la meva experiència amb la Viquipèdia, editant, creant, investigant,.... puc respondre unes qüestions que, us les deixo penjades a continuació ja que són de gran interès per a algú que vulgui col·laborar en aquesta gran enciclopèdia. 


Viquipèdia

Logo viquipèdia en castellà
http://empretsinf.blogs.upv.es/files/2011/01/wikipedia.jpg

Actualment la Viquipèdia (en català) és la principal font d'informació de quasi tots els treballs dels estudiants. Però ningú sap que hi ha darrere el nom "Viquipèdia". Hi ha uns principis fonamentals, un treball col·laboratiu molt ampli, una revisió, unes normes....

Aquesta enciclopèdia lliure està en molt idiomes, exactament 284, però no tots tenen el mateix nombre d'articles...i perquè? la resposta és ben senzilla, ningú els ha creat.

A la Viquipèdia tothom pot crear una entrada, però per fer-ho, haurà d'estar molt atent als principis fonamentals o com els anomena aquesta enciclopèdia, els cinc pilars

Però això no és suficient per a crear un bon article, és essencial llegir-se "allò que la viquipèdia no és" per a saber exactament que escriure i com escriure-ho. 

Hem de donar-li un cop d'ull al llibre d'estil, ja que, quan editem tot queda gravat allà. 

I per últim i no per això menys important, s'ha de saber com editar una pàgina


EXPERIÈNCIA VIQUIPÈDIA

Per a fer el meu treball col·laboratiu amb la Viquipèdia, he decidit modificar un article que parla de Sant Pol de Mar (un poble del Maresme). Per a modificar, veure el codi, veure les modificacions que s'han fet fins al moment, hem d'anar a la part superior dreta de l'article. 



La pàgina actual constava d'aquesta informació en la part introductòria: 


Així doncs, com que a la Wikipèdia (Viquipèdia en castellà) hi havia més informació, vaig decidir buscar-la i traduir-ne algun fragment:



Abans de poder guardar els meus canvis m'ha demanat un resum del que he fet:



I després si ens hi fixem a l'historial de l'article... Podem veure totes les meves modificacions, i les dels demés també, amb el resum del que s'ha fet. 


Crec que després de finalitzar les setmanes d'examens, continuaré modificant aquest article ja que en català és molt pobre.  Espero que aquest petit tutorial us hagi servit d'ajuda i aquí us deixo el link de l'article: https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Pol_de_Mar

dissabte, 4 de gener del 2014

Trets característics de la llengua oral formal

A classe de COED vam estar parlant sobre la formalitat i la informalitat de la llengua oral, i és per això que la mestra ens va proporcionar un full d'apunts amb els trets més característics que ha de tenir la llengua oral forma. 

Aquí us en deixo un petit resum: 

Dins els trets característics de la llengua oral formal, podem trobar tres subgrups:

-->Trets contextuals, els quals...
·No són universals i per tant haurien d'ensenyar-lo a les escoles ja que no es desenvolupa espontàniament.
·Ha de tenir un canal de veu acústic, una durada efímera i produir els sons el temps real. 
·El context ha de ser compartit entre els interlocutors (emissor i receptor), mateix temps i espai físic. 

-->Trets textuals o de discurs, els quals...
·Acostuma a ser monologat, per tant hi ha un emissor i varis receptors. Té un registre formal, col·loquial per tant, segueix unes convencions socials.
·Normalment és informativa i està planificada, el tema acostuma a ser especialitzat. 
·Discurs repetitiu (dir de què parlaràs, parla'n i recorda de què has parlat). Hi ha una intervenció dels llenguatges no verbals com ara el corporal, el facial, la mirada.... Pot anar acompanyat d'altres elements no corporals com per exemple un suport visual. 

-->Trets lingüístics o gramaticals, els quals...
·Tenen un paper molt important els trets suprasegmetals com ara el ritme o la intencionalitat de la veu. 
·Ha de tenir una correcció normativa i un ús de la varietat estàndard. 
·Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions...

Aquests apunts els trobo molt interessants i haig de reconèixer que, em van ser força útils en el moment de preparar la meva presentació per el treball de Territori i identitat que vaig publicar farà un mes aproximadament. 

divendres, 3 de gener del 2014

SCRATCH

Logo Scratch
http://gaur.donostia.org/wp-content/uploads/2013/10/chrisbetcher-1.jpg

A classe de GTIC ens van ensenyar un programa anomenat Scratch el qual està principalment destinat a nens que cursen primària. És una aplicació que serveix per a crear activitats la qual també pot ser usada pels propis nens i aprendre a l'hora que es diverteixen.

Consisteix a fer moure un gat (hi ha més animals/objectes/elements a triar) per un espai. 


A classe van fer una activitat la qual fou fer moure al nostre personatge fent un quadrat i posteriorment un triangle, d'aquesta manera als alumnes se'ls podria ensenyar la trigonometria. Aquí us deixo un vídeo tutorial extret del youtube:


dijous, 2 de gener del 2014

Les etiquetes

Icona d'etiquetes al blog
Les etiquetes són una part fonamental d'un blog. Ens ajuden a estructurar-lo per temes, d'aquesta manera és molt més senzill trobar una entrada en concret. 
Aquesta opció la trobem en el moment d'editar una entrada, a la part superior dreta. 


Cada cop que facis una entrada, el nombre d'etiquetes augmentarà (només en el cas que parlis d'un tema diferent al del resta d'entrades). Les etiquetes en un blog es veuen així: 


 Aquestes són les del meu blog però, també poden estar en format de llista, ordenades alfabèticament o numèricament (depenent del nombre d'entrades amb aquella etiqueta), poden tenir el número de cops que s'ha usat al costat, etc... Tot i així, la funció és la mateixa; ordenar els continguts.

Creative Commons

logo Creative Commons
http://co.creativecommons.org/files/2010/05/logo_creative_commons.jpg
Creative Commons és una organització que permet a autors i creadors de qualsevol cosa dins la xarxa, compartir voluntàriament la seva feina realitzada. Ho fa entregant unes llicències que trobem a les pàgines web semblant a aquesta:

http://diposit.ub.edu/dspace/image/by-sa.png

Si us hi fixeu bé, el meu blog en té una!!! Per a saber una mica més sobre el que fa aquesta organització podeu entrar a: http://es.creativecommons.org/blog/ . A continuació us en faré cinc cèntims de les imatges principals que ens podem trobar en una llicència per a poder entendre-les bé quan les veiem. Aquesta informació l'he extret de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.

Creative Commons: No Comercial No comercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.

Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.

Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.


Combinant les condicions obtenim les següents sis llicències:

Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.


Una pàgina amb llicència Creative Commons és Flickr, on hi trobem imatges i podem agafar les que vulguem. Per a la música tenim Jamendo, un web totalment gratuït. Vull destacar un web, el Wikimedia Commons, molt útil per a trobar fotografies per a treballs, presentacions, etc... 

Espero que aquesta entrada us serveixi per a poder diferenciar bé d'on podem agafar imatges, informació, musica... i d'on no podem i d'aquesta manera ser uns bons bloggers. 

Google sites

http://superbwebsitebuilders.com/wp-content/uploads/2013/07/GS4.jpg

Google Sites és una aplicació en línia que permet crear un lloc web o una intranet i permet compartir informació amb facilitat per veure-la i editar-la per un grup reduït de col·laboradors o amb tota la seva organització, o amb tothom. També hi pots incloure gadgets. (extret de la Viquipèdia)

Conjuntament amb una companya de la Universitat, l'Elena Brescó, vam realitzar el nostre google Sites, el vam anomenar "El circ de la Paula i l'Elena", cliqueu aquí per donar-li un cop d'ull. 

Esperem que us agradi!!!