diumenge, 29 de desembre del 2013

Power Point

Logo Power Point
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~cepco3/escuelatic2.0/MATERIAL/IMAGES/IMAGES2/powerpoint2.jpg
El Power Point és un popular programa de presentacions usat en diferents camps com en l’ensenyament, negocis, etc. És un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d’entendre, animacions de text i imatges, imatges predissenyades.... si en voleu saber més entreu a http://ca.wikipedia.org/wiki/Microsoft_PowerPoint. 

L'eix central del Power Point són les diapositives, sobre les qual es fa tota la feina. S'hi pot canviar el color del fons, inserir imatges o vídeos, etc. Però s’ha d’anar amb molt de compte principalment en els colors, ja que s’ha de poder distingir bé el fons de la lletra que és el que dóna la informació.

En una presentació de diapositives Power Point no és sempre necessari mostrar la intenció comunicativa, ni que sigui un suport per a fer un discurs, ... una activitat a realitzar amb els alumnes pot ser l’anàlisi d’un poema, d’aquesta manera usar el Power Point com a una eina il·lustradora.

El Power Point ens pot ajudar molt en quant a mostrar una cosa als alumnes, no cal fer-ho un a un, és més fàcil de compartir-ho amb tots a l’hora. 

Existeixen diferents tipus de Power Point, els tradicionals i els creatius, tot i que els tots dos tenen la mateixa base: crear diapositives, afegir-hi i treure-hi objectes. La finalitat dels dos és la mateixa també, transmetre una informació, ja sigui amb text o imatges tot i que mai s’ha de sobrecarregar una diapositiva amb molt de text. 

Per tenir més informació de les presentacions en l'Educació, doneu-li un cop d'ull al blog del professor de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/les-presentacions-leducacio.html

divendres, 27 de desembre del 2013

Recitació poètica 1.2

http://4.bp.blogspot.com/_Tbti0ZTz758/SGIYJWsemDI/AAAAAAAABOE/yGBxgB7dDcM/s400/image001.jpg

El dia 13 de novembre, em va tocar a mi fer la recitació de la poesia davant la classe. La recitació va estar dividida en dos dies, com heu pogut veure i, cadascú va poder escollir quan fer-la.

Conjuntament amb la Elena Brescó, la meva parella, vàrem recitar un poema de Lluis Llach titulat "A cavall del vent" i diu així:

Sé que això és un adéu
on no manquen plors
ni el soroll dels mots. 

Sé que el temps llevarà
un mur silenciós 
d'oblits i records. 

Però em crida, em crida el vent 
i me'n vaig amb ell. 

Sé que hem tingut la raó
i, només per això, 
tornaria a estimar-te.

Sé que els records que escric 
són per tenir aquí
la teva semblança.

Però em crida, em crida el vent 
i me'n vaig amb ell. 

Sé que això és un adéu 
on no manquen plors
ni el soroll dels mots. 


Estem molt contentes de la nostra recitació. Creiem que vam tenir una bona vocalització i entonació. La postura dels nostres cossos era correcta, i això ens va permetre una bona articulació. El tó de les veus va ser adequat per a que tothom ens pugues escoltar. 

Vam passar una mica de nervis al començament però a mesura que anàvem recitant el poema, van anar disminuint ja que ens varem adonar que ho estàvem fent bé. 


Per a finalitzar la classe, vàrem fer una comprovació; pronunciem bé la lletra "ll". Per a saber això, vàrem col·locar-nos en dos grups. En un cantó de la classe aquells que crèiem que SI la pronunciàvem bé i a l'altre aquells que NO. Així doncs, un a un vam anar dient en veu alta i davant el resta de companys les paraules "llapis", "allà" i "cabell". Entre el resta de la classe havien de decidir si ho dèiem bé a les tres paraules o a quina fluixejaven. 

Estic molt contenta perquè finalment vaig acabar al grup dels SI. 

Recitació poètica 1.1

Veure, escoltar i fer silenci
http://blog.misecretariaonline.es/wp-content/uploads/2010/12/ver-oir-callar.jpg

E dia 29 de novembre, a classe de COED, han fet la recitació de poesia les primeres parelles. Han sortit unes 15 parelles aproximadament tot i que algú també ho ha fet individualment. 

Hem pogut escoltar poesies de tot tipus: llargues, curtes, romàntiques, dramàtiques,... però totes han estat molt interessant. 

Hi havia una persona de la classe que feia d'apuntador, la qual tenia el poema que s'estava recitant a les mans i si el recitador s'entrebancava aquesta li deia la paraula que venia a continuació per ajudar-lo. 

Al llarg de la classe, els companys ens anaven demanant que tanquéssim el ulls mentre recitaven i, així ho hem fet. Aquest fet va ser molt interessant ja que ens vàrem poder adonar que, amb els ulls tancats, una poesia es pot tastar molt millor degut a la concentració exclusiva cap a les paraules. 

D'aquí dues setmanes em tocarà recitar la poesia a mi. Després d'aquesta classe, se com preparar-me-la millor ja que hem corregit errors i aclarit els mínims que ens requereixen.  

Preparació a la poesia

Travallengües
http://www.xn--actividadesparanios-c4b.org/wp-content/uploads/2011/07/trabalenguas-para-ni%C3%B1os.jpg
A classe de COED ens han recordat que, més endavant haurem de recitar una poesia davant la classe i per a que això surti bé, hi ha un petit "truc". 

La clau està en aprendre's el poema de tal manera que, el puguis recitar mentre fas altres coses. Si això succeeix, voldrà dir que has interioritzat el poema i per tant, tot anirà bé. 

La professora ens va posar un exemple de com s'aprèn un poema o be, qualsevol cosa. La base de tot és repetir-ho una vegada rere l'altre. Ens va fer aprendre un travallengües: 

"Una gallina xica tica mica camacurta i vallarica va tenir sis polls xics tics mics camacurts vallarics si la gallina no hages estat xica tica mica camacurta i vallarica els sis polls no hagesin estat xics tics mics camacurts i vallarics"

En menys de 45 minuts, tota la classe ja podíem recitar-lo sense cap problema. 

dijous, 26 de desembre del 2013

El nostre bon comunicador

Comunicador
http://comunicacionyotrashierbas.files.wordpress.com/2012/12/comunicador.jpg

A partir del decàleg fet a classes anteriors, des de les àrees de GTIC i COED ens van proposar una activitat en grup. Aquesta, consistia a fer un seguiment, per grups, d'una persona que creguéssim que era un bon comunicador. Amb el meu grup vam escollir en Risto Mejide. A continuació us deixo dos links, el primer és el seguiment de tot el treball i el segon és el lloc de la seva publicació. 

Seguiment del treball realitzat: 
https://docs.google.com/presentation/d/1gTtGSIN6CaMJVneiZthM0M4oNCoANde0P8XDDjV0M_I/edit?usp=sharing

Presentació del treball final:  http://grup1boncomunicador.blogspot.com.es/


Aquest treball ens ha servit per a posar en pràctica totes aquelles coses que hem estudiat en les dues àrees i, després de veure les presentacions dels altres grups, ens vam poder adonar que, ens cal molta feina per fer i per millorar. 


Decàleg d'un bon comunicador

http://3.bp.blogspot.com/-ECQCakn6hvk/TqvquZN22aI/AAAAAAAAAOI/RYhfOaZPJKQ/s1600/
portada+llibre+com+parlar+b%25C3%25A9+en+p%25C3%25BAblic+retallat.jpg

A classe de COED ens van proposar una lectura, la qual es titula "Com parlar bé en públic". Arran d'aquest llibre, a classe, hem elaborat un decàleg del que, per a nosaltres (grup J d'educació infantil) ha de tenir un bon comunicador. És un aprofundiment del decàleg que hi ha al final d'aquest llibre. Així doncs, aquí us el deixo penjat:


Què és poesia?

Què és poesia?
http://blocs.xtec.cat/pedrolocatala4/files/2009/09/poesia.jpg


La professora de COED a classe ens va preguntar: Què és poesia per a vosaltres?. No volia una resposta en paraules, pretenia que imaginéssim i expressésim. Així doncs, ens va fer agafar un full en blanc i que dibuixéssim la definició de poesia. 

Posteriorment, quan tots teniem la nostra definició dibuixada, ens va fer passar un per un davant la classe per a que el resta de companys poguéssim veure el que els altres havien dibuixat. 

Vam poder veure que, quasi tots entenem el mateix per "poesia". En el meu cas vaig dibuixar a una persona pensant, imaginant o somiant (el dibuix es podia entendre de diferents maneres), plena d'amor i romanticisme,... De ben segur que, poesia no és només això i per això, més endavant haurem de recitar un poema en veu alta davant la classe per a que entenguem que és realment la poesia. 


dimarts, 24 de desembre del 2013

Web 2.0

http://iraya.files.wordpress.com/2009/05/web2_01.gif?w=500

Un lloc web 2.0 permet interactuar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc; enfront del llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona. Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, els wikis, els blogs...(http://ca.wikipedia.org/wiki/Web_2.0)

Els lloc web 2.0 es pot crear, editar, organitzar, distribuir, ... la informació, ja que el creador es qui estableix el control. La web esdevé un gran espai de lectura i escriptura, on la informació es converteix en conversa. Això va fer que es produís un gran canvi social en quan a la relació amb la informació ja que ara formem part d'ella. 

Uns altres exemples podrien ser Youtube, Facebook...

dilluns, 23 de desembre del 2013

Blogosfera

En els darrers anys, la creació de blogs ha crescut a tot el món de forma exponencial i està revolucionant Internet que ja conté milions de blocs. El conjunt de blocs s'acostuma a anomenar blogosfera. A nosaltres, ens interessa especialment, la blogosfera educativa, que són tots aquells blogs dedicats a temes educatius.

Per entendre-ho millor, podeu visualitzar aquest vídeo: 



Els blogs en l'educació: 
Ja que usar un blog és molt senzill, molts educadors han optat per fer-lo servir ja sigui per opinar, compartir recursos (manualitats, activitats...), etc. Daquesta manera van néixer els EduBlogs. 
Moltes escoles ja compten amb un blog personal per explicar les experiències viscudes a l'aula, o per fer-li un us educatiu com per realitzar treballs en petit grup, etc.


Interacció entre blogaires - blogosfera educativa:
Un blogaire és aquell crea i manté actualitzat el seu blog. Per norma general el blog no és considerat només com un aparador on mostrar els propis escrits. Sovint es cerca i es demana la interacció entre l'autor i els lectors a través dels comentaris que aquests darrers poden fer a cada article i les respostes de l'autor (fent nous comentaris o articles).

En l'àmbit de l'educació, quasi tots aquelles que llegeixen blogs i els comenten, en tenen un de propi i quan això succeeix, pot crear-se un diàleg públic entre blogaires, i cada comentari que fan, enriqueixen el coneixement de l'altre.  

També és freqüent (i aconsellable) afegir/trobar en un blog una llista d'enllaços a altres blogs (aquesta llista rep el nom de blogroll) de manera que la visita a un blog ens pot portar a un segon bloc i des d'aquest a un tercer i així successivament

Així doncs, el concepte blocosfera educativa engloba el conjunt de blocs sobre aquesta temàtica i les interaccions entre els blocaires, els lectors dels bloc i els altres blocaires.


dimecres, 18 de desembre del 2013

Microsoft Word



Microsoft Word és el nom amb que es coneix el processador de texts comercialitzat per la companyia Microsoft. Normalment l'utilitzem per a redactar però, el Word té moltes més utilitats. 

Un d'aquests usos és la citació de la Normativa APA (American Psychological Association) O ISO 690. Així doncs citar referències és fa de la següent manera:



També podem citar una pàgina web, que és faria se la següent manera:



Una altra cosa que podem fer amb el Word, és canviar els estils:



També podem fer índex, subtítols, portada...:




Amb el Word és poden arribar a fer moltes coses més que aquestes però, les mes importants per al nostra trajecte a la universitat, són aquestes. 

dimarts, 17 de desembre del 2013

Slideshare

Logo Slideshare
http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/edublogs/wp-content/uploads/2011/04/slideshare.jpg

Slideshare és un lloc web on els usuaris poden carregar i compartir les seves presentacions Powerpoint o OpenOffice, per ser visualitzades en línia amb el format flash.  A més a més, es pot afegir la presentació un cop ja ha estat incorporada en aquesta pàgina web en d'altres com un blog o un wiki mitjançant un codi embed.

Informació: Viquipèdia.

dimarts, 10 de desembre del 2013

Bookmarks

Una adreça d’interès o bookmarks és l'adreça URL d'una pàgina web emmagatzemada per tal de poder-hi accedir en un futur. És una característica comuna de la majoria dels navegadors actuals. Depenent de l'aplicació, pot rebre un nom diferent. Informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Adre%C3%A7a_d'inter%C3%A8s

En el cas de Google Chrome, s'anomena marcadors i per afegir-ho tan sols és necessari prémer sobre el botó de l'estrella i aquesta canviarà el color a groc. 



dilluns, 9 de desembre del 2013

Twitter

Logo Twitter
http://www.tecnohotelnews.com/wp-content/uploads/2013/03/twitter-logo.png

Vaig mencionar el Twitter en una entrada anterior la qual parlava sobre una conferència a la qual vaig assistir i vam haver de fer tuits, però crec que no vaig explicar el seu funcionament. 


El Twitter és una xarxa social que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text d’una longitud màxima de 140 caràcters.
El Twitter és molt diferent a qualsevol altra xarxa social que coneixem com ara el Facebook, Tuenti.... és un lloc on no ens cal resposta de ningú. Tu com a usuari Twitter, fas un tuit o piulejada sobre algun tema que t'interessi o sobre alguna cosa que hagis fet,...



Un altre aspecte del Twitter és que tu segueixes als teus amics o famosos que vols i ells també et poden seguir a tu, però això només serveix per a que el surtin a les ultimes noticies, qualsevol persona ( a no ser que ho tinguis en privacitat ) pot veure el teu perfil de Twitter i retuitejar qualsevol tuit o marcar-lo a "Favoritos".

Ultimes notícies:


Retuits: Retuitejar un tuit d'una persona que segueixes, significa que apareix en el teu perfil: 

Twitter té moltes més funcions que aquestes, però les que us he mostrat són les principals. Aquí us deixo un vídeo per aprofundir en el món del Twitter: 

Programari local i programari on-line

Programari local: És tot aquell programa que està guardat dins el nostre ordinador, és a dir, al disc dur. Un exemple en podria ser el Microsoft tot i que qualsevol programa descarregat d'Internet també ho seria ja que quedaria emmagatzemat dins el disc dur. 

Programari on-line: Són tots aquells programes que no és necessari descarregar-los a l'ordinador per a fer-lo servir, un exemple que hem vist és el Prezi. 

diumenge, 1 de desembre del 2013

Prezi

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Prezi_logo.jpg

A classe de GTIC ens han ensenyat una alternativa al Power Point aquesta s'anomena Prezi. Un Prezi és una presentació que pot estar construïda amb textos, imatges, videos,... Però el que fa que sigui diferent al que ja coneixem és la manera d'enllaçar cada rema del tema inicial. No és un "pase" de diapositives sinó que són bombolles o quadrats, distribuïts per un espai i amb fletxes i transicions, et desplaces d'un a l'altre.

Els passos per a fer un prezi són:
1. Crear un compte a prezi
2. Crear una presentació, ja sigui en blanc o bé preeditat. 




3.Començar a crear el teu Prezi guian-te amb les aplicacions de la part superior i facilitant la feina amb la barra lateral esquerra.


4. Al finalitzar, guardar la presentació i enviar el link a aquelles persones que vulguin gaudir del teu Prezi.

Aquí us deixo el meu Prezi sobre una metàfora que he fet de la família:



Aquest programa online i que també permet descargar la presentació al teu ordinador, és una forma nova de fer una classe i als alumnes els pot semblar més visual amb l'efecte de moviment que té el Prezi. Depen de l'edat dels alumnes, també es pot crear un prezi amb el conjunt de la classe o també és una bona eina per a una reunió de pares. 

Identitat i territori

Des de l'àrea de COED i GTIC, ens van proposar fer un treball sobre alguna cosa que ens motives i que ens hagués canviat la vida.  El treball era per parelles i jo el vaig fer amb la Elena Brescó. El varem fer sobre el català en l'àmbit educatiu ja que és un problema que ens afecta directament com a futures mestres catalanes. 

Aquest treball ens ha servit per investigar una mica més sobre allò que ens preocupa i estar una mica més al dia. També, el fet de sortir davant tot el curs a fer una exposició amb un temps limitat, és una experiència nova per a mi ja que no els conec a tots i estava una mica nerviosa. De ben segur que al a pròxima exposició no ho estic tant!!