dissabte, 30 de novembre del 2013

Conferència #gtic13

El passat dia 15 de novembre, a la facultat de psicologia, ciències de l'educació i l'esport Blanquerna es va realitzar una conferència sobre les PDI (pissarres digitals interactives) i les tauletes digitals. 

Des de l'assignatura de GTIC, ens van proposar anar piulejant els aspectes que més ens cridessin l'atenció de la conferència, amb el hagstag #gtic13.

Ens van parlar dels progresso i millores que han fet dins l'aula aquestes noves tecnologies, com per exemple l'accés ràpid i fàcil a la informació, l'elaboració de materials, recerca d'informació instantània ...

Aquesta nova tecnologia va més enllà que la vella, la qual era pedra + guix = escriure, aquesta pissarra s'ha transformat en digital i interactiva. Aquesta tecnologia ens permet obrir-nos a un món i que aquest entri a les nostres aules.

Una pissarra digital és molt més eficaç que no pas un taulell digital ja que aquesta ens permet interactuar, projectar productes que els nens han fet,... Tot i això, ens van puntualitzar que, no sempre afavoreix l'aprenentatge i, en això, estic totalment d'acord. 

Usar PDI a les aules és un bon servei a l'aprenentatge però no pas l'1 x 1 sinó que l'1 x tots, ja que no ens ha d'ajudar i no pas distreure. 

Dos mestres del col·legi Mare de Déu de la Mercè ens van parlar sobre l'Ipad a educació infantil i a cicle inicial com a una nova manera d'aprendre racons. Ells a la seva escola si usen els Ipads 1 a 1 i diuen que ho apliquen de forma complementària al joc tradicional.

Fan referència al claustre que aquest ha de fer sessions de formació però que s'han adonat que, per als mestres és molt més senzill tenir un Ipad com per exemple a l'hora de passar llista. 

Ens expliquen que hi ha molt poques aplicacions en català però que n'hi ha una que te'n deixa crear de pròpies, aquesta és: Educaplay.

No cal treballar amb els Ipads a cada moment, només alguns racons com les matemàtiques. En el moment que els infants estan amb la tauleta, ens asseguren que a l'aula hi ha tranquil·litat, que ells s'ajuden entre sí i per tant veuen un progrés cap el treball conjunt i ho veuen com una manera diferent d'aprendre. També hi ha aplicacions per a infants amb alguna discapacitat i, com a opinió personal, considero que això és una avantatja cap aquests infants perquè estan adaptades a ells i a les seves necessitats.

Per concloure la conferència, els mestres i altres docents que hi havien assistit, veren ensenyar-nos algunes aplicacions que usaven a les aules, de matemàtiques, música, lògica,...

Aquí us deixo les meves piulejades i unes fotografies d'aquell dia:




Durant la conferència, vam ser "trending tòpic" del rànquing d'Espanya:



I també es varen repiulejar moltes piulades com a símbol de compartir opinió amb altres membres de la sala. 

Aquesta conferència ha estat molt rica per a tots, ja que gràcies als grans professionals que l'han fet possible, hem aprés nous mètodes i com aplicar-los, i a tenir criteri de si personalment ho faríem així o no. Ens han mostrat un munt d'apps que fins el moment ens eren desconegudes. 

Durant els dies abans de la conferència, vaig estar fent un seguiment sobre les pdi i tauletes digitals que podeu trobar al meu scoop.it. 


dijous, 28 de novembre del 2013

GLOOGSTER i altres web 2.0

A classe de GTIC, el professor ens ha ensenyat pàgines web alternatives al power point per exemple, per quan haguem d'estructurar presentacions, idees, conceptes, etc. 

Us diré el nom de la pàgina i si cliqueu sobre us hi redirigirà. Al costat us he deixat un link que és una mostra de la pàgina web elaborat per mi. Així doncs, comencem!!!


El "Glogster": http://paballeste.edu.glogster.com/educaci-infantil





El "Padlet": http://padlet.com/wall/thmz8bushk




El "Wordle": No he aconseguit que se'm guardes bé a la xarxa però en la presentació amb diapositives que hi ha a continuació, he inclòs un captura pantalla.





A partir d'aqui hem estat treballant algunes eines de suport al pensament com per exemple els fluxogrames que representen visualment accions que han de ser d’una determinada manera. En el cas dels nens petits se'ls hi representen accions que han de fer al dia a dia (creuar el semàfor en verd…) o els mapes conceptuals que serveixen per ordenar i estructurar idees. Us sonen oi? Portem des de que anem a l'escola fent-ne però...en sabem realment? A molts (i m'incloc) ens va bé per estudiar o organitzar-nos el temari, tot i així el seu creador, en Joseph D.Novak no ens els donaria per correctes. 

Hem estat usant un programa que es diu CmapTools. Consisteix a fer mapes conceptuals amb idees, connectors i fletxes. A classe vam fer un exercici que va constar de fer un mapa conceptual d'una història sobre un dinar de nadal que ens va donar el mestre de GTIC. Aquí us deixo la història i el mapa que vaig crear:


"El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda"



L'altre eina que he anomenat abans, els fluxogrames, serveixen per organitzar i plasmar procediments que tenen com a finalitat resoldre un problema, una tasca,... amb aquesta eina es representen procediments que volen resoldre quelcom. Tenen una simbologia molt específica: 


Existeixen més símbols que aquests. Per a poder dibuixar un fluxograma es pot usar un web anomenat Gliffy. Us en deixo un exemple:



Totes aquestes eines ens serveixen per a poder estucturar molt millor tot allò que volem expressar, ja siguin idees, sentiments, conceptes,... També és una forma de captar l'atenció dels nens ja que és en format digital i molt visual. 

dilluns, 11 de novembre del 2013

Usos educatius dels blogs

http://www.editorialuoc.cat/images/Usos_educatius.jpg
En una entrada publicada anteriorment, parlo d'uns texts i d'un llibre facilitat pel mestre de GTIC. Doncs aquí està el llibre!!! Es titula "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents". És un llibre força interessant ja que és una bona guia per el món dels blogs. La part que més m'ha agradat és la dels recursos ja que alguns d'ells són força senzills i fàcil d'aplicar. 

Aquí us deixo un breu resum del llibre. L'he extret del blog d'una companya, la Adriana Garcia (http://adrianagv28.blogspot.com.es) ja que el meu resum està fet a mà:



diumenge, 10 de novembre del 2013

Tipus de video

A classe de GTIC hem estat parlant dels efectes que tenen alguns vídeos sobre nosaltres. I és que hi ha una varietat de vídeos, uns pretenen cridar-te l'atenció, d'altres emocionar-te, uns altres conscienciar-te...

Així doncs, nosaltres hem parlat de dos tipus de vídeo:

-Vídeos lliçons: són aquells vídeos on els conceptes arriben al moment, el més important és l'àudio, deixant de banda les imatges i la banda sonora. Transmet una informació directe i específica. 



-Vídeos motivadors: Són aquells vídeos que volen transmetre emocions i els fets i conceptes arriben després de visualitzar el vídeo. No cal una pista d'àudio per entendre el vídeo. Les imatges i la banda sonora tenen un gran ressò.  



Així doncs si mai heu de fer cap vídeo, mireu abans quines característiques té allò que voleu transmetre per donar-li prioritat a les imatges o a l'àudio.

diumenge, 3 de novembre del 2013

Analitzar blogs educatius

A l’àrea de GTIC ens han ensenyat a analitzar un bloc d’alguna escola d’infantil. Ho hem fet a partir de la lectura proposada: "Usos educatius dels blogs: Recursos, orientacions i experiències per a docents", del qual us en faré un petit resum un altre dia.

El bloc educatiu que jo he triat, ha estat d'una llista que el mestre ens ha proporcionat: http://blocs.xtec.cat/lesescolesdegurb2009/ de l’escola “Les escoles de Gurb” de Barcelona. 

Banner del blog de "Les escoles de Gurb"

Existeixen una sèrie de preguntes que serveixen per esbrinar coses dels blogs. A continuació les respondré tenint en compte el bloc que he comentat a l’inici de l’entrada:




Espero que aquestes petites qüestions us ajudin a valorar qualsevol bloc dins l’àmbit educatiu, però en quan publiqui l’entrada del resum de llibre de lectura, tindreu molts més recursos a considerar. 

Qui ets tu?

“Qui ets tu?” és una activitat proposada des de l’àrea de COED (comunicació oral, escrita i digital) on consistia a descriure a un company de classe amb un text i una imatge o amb un vídeo. La professora ens va facilitar dos llibrets, un d’ells era replet d’exemples de descripcions de persones que estan en l’àmbit de la literatura i que per tant, tan sols era per ajudar-nos a agafar idees, tècniques, expressions, etc. El segon llibret era un recull d’articles on parlaven sobre com fer una bona imatge, així, aquelles persones que optessin per text+imatge podrien ajudar-se amb aquestes petites indicacions.

Jo, vaig fer la descripció d’una companya que es diu Elena, i vaig optar per fer text+imatge. Vaig intentar no utilitzar la clàssica descripció del físic i vaig tirar més pel cantó de la personalitat. Estic prou contenta amb la meva feina realitzada.


Amb la imatge havíem de transmetre alguna cosa, alguna característica de la persona que descrivíem, perquè la gent que no la conegui, a través de la fotografia pogués arribar a esbrinar com es ella en algun aspecte. Aquesta va ser la meva imatge final: 


Vaig titular-la: la dolçor de l’Elena.  Aquesta imatge vaig voler fer-la una mica més elevada que la línia facial ja que volia mostrar tot el conjunt que forma la imatge. També vaig voler que es veies el fons ja que no volia que només es veies ella, sinó que estava seguda a un banc i l’últim efecte que vaig ficar-li va ser el blanc i negre ja que per a mi és un efecte que transmet tendresa i a la mateixa hora li resta importància a molts objectes, que, amb color en tindrien. Volia que l’atenció del públic només es centres en l’Elena, el seu somriure i el xupa-xups, que vaig voler incloure’l com a mostra de dolçor. Hagués preferit que subjectes algun altre tipus de llaminadura, però no vaig poder fer-ho.

No estic segura de si he transmès el que em vaig proposar, però per a mi el resultat és positiu. 

Per a mi realitzar aquest treball ha estat molt productiu ja que després d’haver-lo realitzat, m’ha vingut a la ment un parell de situacions en les que seria molt útil aquest recursos com ara ve: presentar un personatge nou a la classe, parlar sobre un personatge representatiu d’una època de l’any (castanyera), etc. 

divendres, 1 de novembre del 2013

Procés de composició escrita

A classe de COED hem estat parlant de la importància que té el fet de saber construir bé un text. A través d'un exercici ens hem adonat que, una frase pot tenir diferent significat depenent de l'ordre de les paraules o dels signes de puntuació.

Per això la mestra de COED ens va facilitar uns apunts on es tracta el tema "procés de composició". Vam haver de fer un esquema del més important, així que aquí us el penjo: